lördag 2 juli 2011

Brownies på Atkins vis

Den här klassiska amerikanska dessertkakan bakas vanligen på vetemjöl och socker. Här har vi valt sojamjöl och sockerersättning. Chokladessens kan i den här kakan ersättas av smält mörk choklad, 70%. Visst är det bekvämt att använda mixerstav (det är ju en amerikansk kaka) men det går lika bra att röra smöret med en gaffel och vispa smeten med en vanlig visp.

Ingredienser

Till 25 personer behöver du:

120 g smör + till formen
2 st ägg
3 msk kakao
2 msk vatten
2 tsk chokladessens
2 msk sojamjöl
5 msk sockerersättning
80 g grovt hackade valnötter
Du behöver också:
en rektangulär kakform som rymmer 1 ½ liter

Så här gör du

1. Ta fram smöret i god tid så att det hinner anta rumstemperatur. Värm ugnen till 175° och smörj formen. Rör smöret mjukt med en mixerstav. Tillsätt äggen, ett i taget, och mixa kraftigt.

2. Rör i kakao, vatten och chokladessensen. Rör i sojamjölet och sockerersättningen. Blanda väl och vänd till sist ner valnötterna.
3. Häll smeten i den smorda formen och jämna till ytan. Grädda i 15 minuter, men känn efter med sticka så att det inte blir torrt. Ta ut formen ut ugnen och låt kakan svalna en kort stund innan den skärs i bitar.




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar