lördag 2 juli 2011

Fransk biffgryta


Jättegott- och snabblagat! En perfekt fredagsrätt. Köttet ska vara lite rosa i mitten. Herbes de provence är en klassisk kryddblandning av timjan, rosmarin, basilika, fänkål, salvia, lavendel och mejram. Ersätt med timjan, mejram och rosmarin. Servera sallad till eller i Balansfasen sallad och 2 dl kokt råris per person.

Ingredienser

Till 4 personer behöver du:

800 g utskuren biff
10 st stek- eller charlottenlökar
100 g champinjoner
1 tsk salt
0,5 tsk malen svartpeppar
3 dl köttbuljong
1 dl rött vin
1 msk tomatpuré
1 msk herbes de provence
smör att steka i


Så här gör du

1. Skär biffen i 2 x 2 cm-kuber. Skala lökarna. Borsta champinjonerna noga och skär dem i fyra delar. Koka upp lättsaltat vatten och förväll smålökarna i 5 minuter. Ta upp dem och ställ åt sidan. Lägg champinjonerna i kall stekpanna. Ställ pannan på värmen och låt vattnet dra ur svampen. Lägg i en klick smör och bryn svampen. Ta upp och ställ åt sidan.

2. Fräs löken i smör. Ta upp och ställ åt sidan. Bryn köttärningarna i smör i het panna. Krydda med salt, peppar och herbes de provence. Lägg i en traktörpanna tillsammans med champinjonerna och löken.
3. Koka upp buljongen i en kastrull. Tillsätt vin och tomatpuré. Häll buljongen över ingredienserna i traktörpannan. Ge grytan ett uppkok före servering och sjud någon minut, så att en simmig skysås bildas. Vill du ha genomkokt kött låter du grytan puttra ytterligare någon minut. Servera genast.

























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar